5. Hamlet, reacties

WHO is WHO in the theatre?
Een goeie vraag bij deze scène van Hamlet met de toneelspelers…
Na even pluizen in scène II.2 is te achterhalen welke personages hier verschijnen.

Dus: roept u maar: WIE STAAT WAAR?

Onder de juiste inzendingen verloten wij een nog nader vast te stellen ereprijs!
Maar vooral ben je hier van harte welkom met al je vragen, aanvullingen, commentaar over HAMLET!

Hamlet en de toneelspelers, Wladyslaw Czachórski, 1875
Hamlet en de toneelspelers, Wladyslaw Czachórski, 1875

6 gedachten over “5. Hamlet, reacties

  1. Beste Hans,

    Hier oud klasgenoot van Rosa; Alexander de Bruijn. Ik werk momenteel aan een scenario. Als voorbeelden van heldere dramaturgie zijn jouw teksten op deze website superfijn bruikbaar.
    Chapeau!

    1. Dag Alexander,
      Leuk dat je hier even verschijnt. Dat klasje van jullie herinner ik me als een heel aangenaam en actief clubje. Dat blijkt ook wel uit jullie bezoek aan deze website: nog geen vijf jaar geleden kwam Rosa hier ook al eens langs (ha ha). Nu maar wachten wie de volgende is. Aardig toeval is ook, dat ik op deze website nu net de analyse van De Koning Sterft aan het afronden ben, waarover jij ooit een (prima) spreekbeurt hebt gegeven. Zo zie je maar: de werkelijkheid hangt van toeval aan elkaar.
      Veel succes met het scenario!

  2. Heb Shakespeare – tijdgenoot te pakken! Dank Hans. Heb jij inmiddels meer analyse van Hamlet gevonden? Hoeft niet, maar mijn regie eindigt 1 februari dus weet dat ik het vooral nu kan inzetten mocht je nog materialen hebben liggen. Fijne feestdagen enzo. Veel groeten Rosa

    1. Dag Rosa,
      Ondertussen heb ik wat les-materiaal rond Hamlet terug gevonden in de stoffige hoeken. Dat was uiteraard niet direct bruikbaar voor deze plek, maar inmiddels heb ik delen daarvan bijgewerkt en ook wat nieuwe elementen toegevoegd. Gezien de haastige spoed kan niet alles grondig en gedetailleerd worden gepresenteerd, dus het blijft onder enig voorbehoud.

      Daarom krijgt dit hoofdstukje over Hamlet (letterlijk en figuurlijk) een bescheiden plekje onder de titel HAMLET KORT.

      ZIE KOLOM HIERNAAST!

      En tot slot vooral: veel succes en goede moed met je repetities!

  3. Dag Hans,
    Fantastisch, deze website! Om meteen met de deur in jouw virtuele huis te vallen: ik ga binnenkort Hamlet regisseren. Het stuk gaat spelen op scholen (basisschool groep 7 en 8 + middelbare school klas 1 en 2) en ik werk met een groep net afgestudeerde en stage-lopende acteurs (5 acteurs). De opzet is dat ik hen regisseer met het oog op hun ‘talentontwikkeling’, het echt samen met hen maak en dat ik kies hoe de Hamlet in 40 minuten (!) uit te gaan voeren. We repeteren van half november tot eind januari. Ik heb mijn oude aantekeningen van jouw lessen opgezocht, maar dat blijkt minder uitgebreid te zijn dan ik dacht.
    Heb jij een analyse van Hamlet?
    Wil je mij adviseren welke literatuur ik zeker moet raadplegen in mijn voorbereidingen?
    Weet jij of er eerder Hamlets voor een jong publiek zijn gemaakt / teksten daartoe bewerkt zijn?
    Alvast dank en veel groeten, Rosa (afgestudeerd in 2007, theatermaken)

    1. Dag Rosa!
      Je vragen zijn binnen gekomen en ik probeer daar zo snel mogelijk wat op te antwoorden. Dus dat is nog even wachten. Ondertussen verwijs ik je graag alvast even naar een behandeling van (o.a.) Hamlet, die ik lang geleden dankbaar tegen het lijf liep en die – wat mij betreft – nog altijd de kern van de zaak krachtig en simpel weet te vatten – tegenover al de verwarrende misverstanden rondom Hamlet, die ondertussen een eigen leven zijn gaan leiden… Dus hopelijk weet je ergens te vinden: Jan Kott, Shakespeare – tijdgenoot, Amsterdam, Moussault’s Uitgeverij, 1967. In een beetje bibliotheek moet dat prima werk te vinden zijn. En een exemplaar aanschaffen is eigenlijk een verplicht en prachtig plezier! Zeker waar het gaat om Hamlet…! Kortom: lezen – en vandaaruit verder. Ondertussen zal ik eens kijken of ik in mijn Hamlet-papieren wat materiaal kan vinden om op de site te zetten.
      Veel succes alvast en tot later! Groeten, Hans

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.