– dramaturgie

Links naar de eigen websites van diverse dramaturgen.
Een bonte verzameling, zoals te verwachten
.

BOD – Jolie Vreeburg, Jannet v Lange
Plek voor jonge theatermakers, om te praten over hun voorstellings-ideeën en artistieke ontwikkeling, om ideeën te delen, hun plannen voor te leggen en hun concepten op papier te laten zetten.

Daan Goor, Performance
Digitale kunst op internet. Performance. Tevens boeken-bestel-shop.

Erica Smits
Freelance journalist en dramaturg, vooral gericht op mime en beeldend theater. Verzorgt inleidingen en nagesprekken, subsidie-aanvragen en beleidsplannen. Motto: een vertaalslag maken naar het publiek.

Geert van Boxtel
Freelance (muziek)dramaturg, tekstschrijver en adviseur. Nieuwe vormen van muziektheater/opera, andere kunstdisciplines, muziek-educatie. Hier ook enkele van de vele programma-toelichtingen.

Jannet van Lange 
Vanaf 2008 verbonden aan Het Nieuw Utrechts Toneel, voor het ontwikkelen van projectplannen en de dramaturgie van voorstellingen. Met Jolie Vreeburg  vormt zij BOD, Bureau Onafhankelijke Dramaturgie.

Loek Zonneveld
Toneelverslaggever, o.a. Groene Amsterdammer en vaktijdschriften. Docent theatergeschiedenis, m.n. geschiedenis van het regisseren. Vele recensies van voorstellingen, artikelen over toneelstukken, acteurs, regisseurs, gezelschappen. DVD-pakket ‘Speelstijlen en acteren’ voor drama-docenten CKV.

Lorianne van Gelder
Website niet meer actueel. Journaliste van artikelen en recensies in diverse tijdschriften en kranten.

Marianne van Kerkhoven
Eén van de eerste dramaturgen in de Nederlandse theaterwereld, bij veel uiteenlopende gezelschappen. Uitgebreid en diepgaand interview over dramaturgie in de recente Nederlandse theater-geschiedenis, over dans, tekst, muziek; over dramaturgie van het politieke theater; over de studie theaterwetenschap.

Paul Binnerts
Toneelregisseur, speldocent, (toneel)schrijver. Ontwikkelde eigen manier van ‘vertellend toneelspelen’ en schreef daarover ‘Toneelspelen in de tegenwoordige tijd’. Specialist in episch theater van Bertolt Brecht. Via de lessen van Paul Binnerts heb ik (Hans H.) tijdens mijn studie theaterwetenschap zeer degelijk en vooral ook praktisch kennis gemaakt met het Brechtiaanse theater.

Robbert van Heuven
Theaterjournalist, dramaturg. Omvangrijke verzameling recensies en artikelen in kranten en tijdschriften.

Sander Janssens
Website met de titel ‘Stukken over toneel’… Een zeer omvangrijke reeks recensies van Nederlandse voorstellingen, gepubliceerd in Parool en Theaterkrant. Daarnaast artikelen over diverse onderwerpen uit de actualiteit van het Nederlands theater.

Simber – Simon van den Berg
Freelance schrijver, adviseur. Uitgebreide verzameling recensies in kranten en tijdschriften vanaf 2006.