* Aanvang

Welkom… tussen de coulissen!

TIP voor smartphone: hou het horizontaal !

Dit is een plek voor wie in de praktijk te maken krijgt met dramaturgie, drama-analyse. Als regisseur, als speler, als docent drama, als theatermaker. Daarbij wordt met name gedacht aan mijn (oud)studenten van de Toneelacademie Maastricht.

Hier wordt voortdurend gewerkt aan diverse onderwerpen. Voorop staat de uitgebreide analyse van toneelstukken. Aan de orde zijn vooral: het handelingsverloop, de personages en de stijl van het stuk. Er wordt steeds aan een nieuwe analyse gewerkt, dus over enige tijd is er weer nieuws onder de zon!


zie hiernaast in de rechter kolom > > > 

* ANALYSES van toneelstukken en films. Wanneer je een titel aanklikt, verschijnt daarboven de complete inhoudsopgave van die analyse.

Op het ogenblik wordt er gewerkt aan de film

The Unbearable Lightness of Being
oftewel
De Ondragelijke Lichtheid van het Bestaan,
regie Philip Kaufman

Een intrigerende en inspirerende verfilming

van het boek van Milan Kundera.
doorleefd en doordacht!

* TERZIJDE – een groeiende verzameling van artikelen over allerlei onderwerpen.

* LINKS naar… allerlei websites over toneel, dramaturgie, theater, opleidingen, afgestudeerden in hun werk, tijdschriften, bibliotheken…..


helemaal boven in beeld vind je de volgende tabs:

* Proloog –  algemene uitleg over de aanpak van de analyses op deze site (nog in aanbouw).

* Personages – een groeiende lijst van namen van personages, schrijvers, toneelstukken etc. En de nodige uitleg rondom!  What’s in a name, zullen we maar zeggen. Trouwens, WIE zei dat ook alweer, dat bekende zinnetje? Gek genoeg kent iedereen dat citaat, maar van WIE…..? Meestal heeft men geen idee. Maar ja… what’s in an name, zeggen we dan. Of anders: zoek het maar even op.

* Repertoire-lijst – overzicht van zo’n 300 titels uit de theatergeschiedenis. Om je een beetje op weg te helpen met je repertoire-kennis.

* Lexicon – alfabetische lijst van vaktermen. Een woordenboek…  dat moet er ooit nog komen.

* Achter het doek vind je de afzender van deze site. 

Tot slot…

Is iets niet helemaal duidelijk? Nog extra vragen? Heb je een handige aanvulling of een kritische noot? Bij de analyses is er een steeds een plek voor vragen en opmerkingen. Je kan ook contact opnemen via info@hansholthaus.nl  of direct hier beneden.
.

Toi toi toi!
Hans Holthaus

19 gedachten over “* Aanvang

  1. Dag Iris, Wat een verrassing weer iets van je te horen/lezen. Volgens mij zit jij nu ergens in het verre Westen. Wij zitten hier nu in fantastisch Oosterbeek. Veel plezier met opfrissen!

 1. Kom dus nu pas achter deze fantastische site Hans. Wat fijn om gebruik te kunnen maken van jouw intelligente, vakkundige en doorwrochte analyses en overige relevante toneel(academie)info. Zal jouw openbare lesstof zeker regelmatig en dankbaar verorberen.

  1. Dag Jos!
   Aangenaam en leuk je weer eens tegen te komen, na lange tijd en ditmaal op deze plek.
   Ooit elkaar ontmoet in de roemruchte LFA-cursus (op toneelacademie? wanneer ook alweer? oertijd!). En inmiddels is het 33 jaar geleden dat er aan Mistero Buffo werd gepuzzeld. Vervolgens weet je maar nooit Hoe de windj zich dreejt, met al die jarenlange activiteiten, cursussen, unieke events in Sittard en omstreken. Onlangs kwamen die goeie ouwe tijden (ach ja, leeftijd…) weer eens boven water, dankzij de ontmoeting van enkele van onze ‘aanverwante interne kanalen’. Bij tijd en wijle krijg ik recensies van jou onder ogen, die ik dan graag lees. Lekker duidelijk, concreet en uitgesproken.
   Weet je wat? We schrijven rustig voort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.