* Aanvang

Welkom… tussen de coulissen!

ook bereikbaar via hans-holthaus@ziggo.nl

Dit is een plek voor wie in de praktijk te maken krijgt met dramaturgie, drama-analyse. Als regisseur, als speler, als docent drama, als theatermaker. En vooral voor al mijn oud-studenten van de Toneelacademie Maastricht.

Hier wordt voortdurend gewerkt aan diverse onderwerpen. Voorop staat de uitgebreide analyse van toneelstukken. Aan de orde zijn vooral: het handelingsverloop, de personages en de stijl van het stuk. Er wordt steeds aan een nieuwe analyse gewerkt, dus over enige tijd is er weer nieuws onder de zon!


Je vindt hier de volgende onderdelen…

* DRAMA ANALYSE – van toneelstukken en films. Wanneer je een titel aanklikt, verschijnt daarboven de complete inhoudsopgave van de uitgebreide analyse.

* TERZIJDE…  allerlei wetenswaardigheden en curiositeiten….

* LINKS naar… Nederlandse websites over toneel, dramaturgie, theater, opleidingen, afgestudeerden in hun werk, tijdschriften, bibliotheken…..


Helemaal boven in beeld…

* Proloog –  algemene uitleg over de aanpak van de analyses op deze site (nog in aanbouw).

* Personages – groeiende lijst van namen van personages, schrijvers, toneelstukken etc. Met toelichting…

* Repertoire-lijst – overzicht van zo’n 300 titels uit de theatergeschiedenis. Om je een beetje op weg te helpen met je repertoire-kennis.

* Lexicon – alfabetische lijst van vaktermen. Een woordenboek…  dat moet er ooit nog eens moet komen…

* Achter het doek vind je de afzender van deze site. 

Tot slot…
Is iets niet duidelijk? Nog extra vragen? Heb je een aanvulling of een kritische noot? Bij de analyses is er een steeds een plek voor vragen en opmerkingen. Je kan ook contact opnemen via info@hansholthaus.nl  of vul hier beneden een reactie in.
.

Toi toi toi!
Hans Holthaus

19 gedachten over “* Aanvang

  1. Dag Iris, Wat een verrassing weer iets van je te horen/lezen. Volgens mij zit jij nu ergens in het verre Westen. Ik zit nu in fantastisch Doesburg. Veel plezier met opfrissen!!

 1. Kom dus nu pas achter deze fantastische site Hans. Wat fijn om gebruik te kunnen maken van jouw intelligente, vakkundige en doorwrochte analyses en overige relevante toneel(academie)info. Zal jouw openbare lesstof zeker regelmatig en dankbaar verorberen.

  1. Dag Jos!
   Aangenaam en leuk je weer eens tegen te komen, na lange tijd en ditmaal op deze plek.
   Ooit elkaar ontmoet in de roemruchte LFA-cursus (op toneelacademie? wanneer ook alweer? oertijd!). En inmiddels is het 33 jaar geleden dat er aan Mistero Buffo werd gepuzzeld. Vervolgens weet je maar nooit Hoe de windj zich dreejt, met al die jarenlange activiteiten, cursussen, unieke events in Sittard en omstreken. Onlangs kwamen die goeie ouwe tijden (ach ja, leeftijd…) weer eens boven water, dankzij de ontmoeting van enkele van onze ‘aanverwante interne kanalen’. Bij tijd en wijle krijg ik recensies van jou onder ogen, die ik dan graag lees. Lekker duidelijk, concreet en uitgesproken.
   Weet je wat? We schrijven rustig voort.

 2. Hai Hans,

  Zojuist vond ik bij toeval wat jij al een tijd zoekt, en jij eerder op deze plaats niet had gevonden omdat het er destijds kennelijk nog niet op te vinden was… Ra ra wat is het? Tromgeroffel……..
  De film: Not Here To Be Loved! (zie onderstaande link). En? geef je daar dan met de tijd nog eens een avondje filmanalyse over? Zo ja, laat het me weten, dan ben ik graag van de partij 🙂
  liefs Eva

  https://www.bol.com/nl/s/?searchtext=not+here+to+be+loved

  1. Dag Eva,
   Wat een vondst! Dat overtreft (bijna) de appel aan de boom! Die DVD wordt dan ook direct aangeschaft, bekeken en uitgeplozen, dat is zeer de moeite. Dank voor het melden. En misschien organiseer ik daar nog eens wat rondom, dan laat ik het weten!
   Groeten, Hans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.