* Aanvang

TIP: hou je smartphone overdwars – dus horizontaal !

Welkom… tussen de coulissen!

Dit is een plek voor wie in de praktijk te maken krijgt met dramaturgie, met drama-analyse. Als regisseur, als speler, als docent drama, als theatermaker. Voorop staan hier de concrete, uitvoerige en degelijke analyses van toneelstukken. Je vindt hier geen hap-snap simpele antwoorden – en de smartphone is niet echt de handigste plek om door al het materiaal heen te surfen. Maar wie tijd en aandacht heeft, zal hier hopelijk nog méér vinden dan gezocht! 

DRAMA  ANALYSE
Dramaturgische analyses van toneelstukken en films.
Wanneer je in dat lijstje een titel van een toneelstuk aanklikt, verschijnt de inhoudsopgave van die analyse. Het gaat dan meestal over het handelingsverloop, de personages en de stijl van het stuk. Er zijn zowel zeer uitgebreide analyses als ook wat kleinere.

KAARTENBAKKEN 
What’s in a name? Namen van personages, toneelstukken en films.
Repertoire-lijst. Titels  uit de theatergeschiedenis vanaf Griekse Oudheid tot 20ste eeuw.
Lexicon. Lijst met vaktermen uit theater, film, dramaturgie.

TERZIJDE  Bonte verzameling van feiten en curiositeiten.

ACHTER HET DOEK vind je de afzender van deze site. 

Bij iedere analyse is er ruimte voor vragen en opmerkingen.
Je kan ook hier beneden een reactie plaatsen. 

 

Toi toi toi!
Hans Holthaus

21 gedachten over “* Aanvang

 1. Hallo Hans,
  nu dan – eindelijk-, ‘n kort bericht van mij!…alsof ik ‘t nog zoooo druk heb!?! Haha.
  Wat was ‘t ‘n verrassing, jou daar bij café Forum, schalks om ‘t hoekje te zien kijken!
  Inmiddels is ‘t februari en, heb ik ‘t wel helemaal gehad met de winterse periode.
  Carnaval staat bijna voor de deur, misschien ga ik weer stiekem ‘n beetje ‘proeven’ van die gekkigheid, alhoewel de onhoudbare carnavalsdrang in de loop v.d. jaren wel is afgenomen.
  Ik heb je via deze link gevonden, misschien niet écht de bedoeling maar, ik heb je in ieder geval te pakken!
  Hartelijke groet en tot weer ‘s?!…in Maastricht?
  Cécile

  1. Dag Cécile!
   Opeens hadden we elkaar weer in het blikveld, na zoveel, zoveel jaren! En toch leek het wel gisteren dat we elkaar voor het laatst hadden gezien. Zo gaat dat dan met de “mensen van vroeger”. Carnaval had ik in mijn Maastrichtse periode al lang afgeschaft. Die taak hebben mijn huisgenoten overgenomen. Volgens mij is het hele leven al één grote carnaval. Of een schouwtoneel? Leuk je weer eens gezien en gehoord te hebben. Nog even energiek!
   Tot ziens – misschien in Maastricht? Of in Doesburg – een mooi stadje!
   Hartelijke groeten, Hans

  1. Dag Iris, Wat een verrassing weer iets van je te horen/lezen. Volgens mij zit jij nu ergens in het verre Westen. Ik zit nu in fantastisch Doesburg. Veel plezier met opfrissen!!

 2. Kom dus nu pas achter deze fantastische site Hans. Wat fijn om gebruik te kunnen maken van jouw intelligente, vakkundige en doorwrochte analyses en overige relevante toneel(academie)info. Zal jouw openbare lesstof zeker regelmatig en dankbaar verorberen.

  1. Dag Jos!
   Aangenaam en leuk je weer eens tegen te komen, na lange tijd en ditmaal op deze plek.
   Ooit elkaar ontmoet in de roemruchte LFA-cursus (op toneelacademie? wanneer ook alweer? oertijd!). En inmiddels is het 33 jaar geleden dat er aan Mistero Buffo werd gepuzzeld. Vervolgens weet je maar nooit Hoe de windj zich dreejt, met al die jarenlange activiteiten, cursussen, unieke events in Sittard en omstreken. Onlangs kwamen die goeie ouwe tijden (ach ja, leeftijd…) weer eens boven water, dankzij de ontmoeting van enkele van onze ‘aanverwante interne kanalen’. Bij tijd en wijle krijg ik recensies van jou onder ogen, die ik dan graag lees. Lekker duidelijk, concreet en uitgesproken.
   Weet je wat? We schrijven rustig voort.

 3. Hai Hans,

  Zojuist vond ik bij toeval wat jij al een tijd zoekt, en jij eerder op deze plaats niet had gevonden omdat het er destijds kennelijk nog niet op te vinden was… Ra ra wat is het? Tromgeroffel……..
  De film: Not Here To Be Loved! (zie onderstaande link). En? geef je daar dan met de tijd nog eens een avondje filmanalyse over? Zo ja, laat het me weten, dan ben ik graag van de partij 🙂
  liefs Eva

  https://www.bol.com/nl/s/?searchtext=not+here+to+be+loved

  1. Dag Eva,
   Wat een vondst! Dat overtreft (bijna) de appel aan de boom! Die DVD wordt dan ook direct aangeschaft, bekeken en uitgeplozen, dat is zeer de moeite. Dank voor het melden. En misschien organiseer ik daar nog eens wat rondom, dan laat ik het weten!
   Groeten, Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.