* Aanvang

Welkom… tussen de coulissen!

Dit is een plek voor wie in de praktijk te maken krijgt met dramaturgie, met drama-analyse. Als regisseur, als speler, als docent drama, als theatermaker. En vooral is dit ook een plek voor al mijn oud-studenten van de Toneelacademie Maastricht. Voorop staan hier de concrete, uitvoerige en degelijke analyses van toneelstukken. Je vindt hier geen hap-snap simpele antwoorden – en de smartphone is niet echt de handigste plek om door al het materiaal te surfen. Maar wie tijd en aandacht heeft, zal hier hopelijk nog méér vinden dan gezocht! 

Ik wens de lezer veel genoegen, verbazing en ontdekkingen in de speurtocht tussen de coulissen.


INHOUDSOPGAVE

* DRAMA  ANALYSE  Uitgebreide dramaturgische analyses van toneelstukken en films. Wanneer je een titel aanklikt, verschijnt daarboven de betreffende inhoudsopgave. Het gaat hier vooral om het handelingsverloop, de personages en de stijl van het stuk. Er wordt steeds aan een nieuwe analyse gewerkt, dus de verzameling groeit langzaam verder.

* DRAMATURGISCHE  NOTITIES   volgt later, is nu nog in aanbouw     Theorie. Overwegingen. Polemieken. Curiosa. Van alles.

* DRAMA  KAARTENBAKKEN  Lange lijsten van titels, personages, vaktermen etc.

* TERZIJDE  Allerlei wetenswaardigheden en curiositeiten.

* WEBSITES over…..  Uitgebreide adreslijsten van Nederlandse websites over toneel, dramaturgie, opleidingen, afgestudeerden, tijdschriften, bibliotheken…..

* Achter het doek vind je de afzender van deze site. 

Tot slot…
Bij de analyses is er op het einde steeds een plek voor jouw vragen en opmerkingen.
Je kan ook hier beneden een reactie toevoegen – scrol naar beneden!
.

Toi toi toi!
Hans Holthaus

19 gedachten over “* Aanvang

 1. Hai Hans,

  Zojuist vond ik bij toeval wat jij al een tijd zoekt, en jij eerder op deze plaats niet had gevonden omdat het er destijds kennelijk nog niet op te vinden was… Ra ra wat is het? Tromgeroffel……..
  De film: Not Here To Be Loved! (zie onderstaande link). En? geef je daar dan met de tijd nog eens een avondje filmanalyse over? Zo ja, laat het me weten, dan ben ik graag van de partij 🙂
  liefs Eva

  https://www.bol.com/nl/s/?searchtext=not+here+to+be+loved

  1. Dag Eva,
   Wat een vondst! Dat overtreft (bijna) de appel aan de boom! Die DVD wordt dan ook direct aangeschaft, bekeken en uitgeplozen, dat is zeer de moeite. Dank voor het melden. En misschien organiseer ik daar nog eens wat rondom, dan laat ik het weten!
   Groeten, Hans

 2. Kom dus nu pas achter deze fantastische site Hans. Wat fijn om gebruik te kunnen maken van jouw intelligente, vakkundige en doorwrochte analyses en overige relevante toneel(academie)info. Zal jouw openbare lesstof zeker regelmatig en dankbaar verorberen.

  1. Dag Jos!
   Aangenaam en leuk je weer eens tegen te komen, na lange tijd en ditmaal op deze plek.
   Ooit elkaar ontmoet in de roemruchte LFA-cursus (op toneelacademie? wanneer ook alweer? oertijd!). En inmiddels is het 33 jaar geleden dat er aan Mistero Buffo werd gepuzzeld. Vervolgens weet je maar nooit Hoe de windj zich dreejt, met al die jarenlange activiteiten, cursussen, unieke events in Sittard en omstreken. Onlangs kwamen die goeie ouwe tijden (ach ja, leeftijd…) weer eens boven water, dankzij de ontmoeting van enkele van onze ‘aanverwante interne kanalen’. Bij tijd en wijle krijg ik recensies van jou onder ogen, die ik dan graag lees. Lekker duidelijk, concreet en uitgesproken.
   Weet je wat? We schrijven rustig voort.

  1. Dag Iris, Wat een verrassing weer iets van je te horen/lezen. Volgens mij zit jij nu ergens in het verre Westen. Ik zit nu in fantastisch Doesburg. Veel plezier met opfrissen!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.