TIP: hou je smartphone overdwars – dus horizontaal !
Welkom… tussen de coulissen!
Dit is een plek voor wie in de praktijk te maken krijgt met dramaturgie, met drama-analyse. Als regisseur, als speler, als docent drama, als theatermaker. Voorop staan hier de concrete, uitvoerige en degelijke analyses van toneelstukken. Je vindt hier geen hap-snap simpele antwoorden – en de smartphone is niet echt de handigste plek om door al het materiaal heen te surfen. Maar wie tijd en aandacht heeft, zal hier hopelijk nog méér vinden dan gezocht!
DRAMA ANALYSE
Dramaturgische analyses van toneelstukken en films.
Wanneer je in dat lijstje een titel van een toneelstuk aanklikt, verschijnt de inhoudsopgave van die analyse. Het gaat dan meestal over het handelingsverloop, de personages en de stijl van het stuk. Er zijn zowel zeer uitgebreide analyses als ook wat kleinere.
KAARTENBAKKEN
– What’s in a name? Een verzameling van namen van personages, toneelstukken en films.
– Repertoire-lijst. Een lange rij met titels uit de theatergeschiedenis, vanaf Griekse Oudheid tot 20ste eeuw.
– Lexicon. Een lijst met allerlei vaktermen uit theater, film, dramaturgie.
TERZIJDE Een bonte verzameling van feiten en curiositeiten.
ACHTER HET DOEK Daar vind je de afzender van deze site.
Bij iedere analyse is er ruimte voor vragen en opmerkingen.
Je kan ook hier beneden een reactie plaatsen.
Toi toi toi!
Hans Holthaus
Dag Hans!
Bedankt voor je antwoord!
Ik gebruik de verticale analyse zelf altijd wel (bij niet al te postmoderne stukken, want dan kom ik er vaak niet helemaal uit -klopt dat?). Maar ik zou m’n geheugen wel weer eens op willen frissen van hoe dat ook alweer ging: scène indelen in segmenten, en het zwart-witje proberen te benoemen. Een actief werkwoord vinden voor wat de personages willen en hoe dat elkaar al dan niet tegenwerkt, of wat de tegenkrachten voor de protagonist zijn.
Nu ja; of ik het nu helemaal goed heb of niet, ik maak er in ieder geval gebruik van in de praktijk!
Groetjes,
Ilmer
Fijne site! Komt er ook iets op de site over verticale analyse? Groetjes!
Hallo Ilmer,
Met verticale analyse is het wel zo handig om dat rechtstreeks in onderling contact te doen: het werkt veel sneller door elkaar te spreken dan alleen via een geschreven uitleg. Dus om samen aan tafel te puzzelen vanuit de tekst en vooral ook om op de spelvloer dingen uit te proberen is stukken handiger en duidelijker. Het is vaak nogal minutieus gepriegel, nietwaar? Daarom was ik niet zo van plan om hier uitgebreide passages verticaal te ontleden. Bij horizontale analyse worden hier en daar wel enkele (spel-)momenten verder uitgewerkt, om zo concrete voorbeelden te geven tijdens de zoektocht naar de grote lijn. Maar dat is niet altijd zo ‘verticaal’ als je zou willen.
Dus wat kan er dan wel?
A. Diverse mensen hebben inmiddels aangegeven dat ze een introductie-cursus verticale analyse zouden willen volgen. Dat vraagt behoorlijk wat tijd en een minimum aantal deelnemers. Maar wie wil kan contact opnemen, kijken wat er mogelijk is.
B. Veel oud-studenten kennen de verticale analyse al vanuit de lessen, dus met hen zou het mogelijk zijn om enkele lessen verticale analyse te plannen rondom een gekozen toneeltekst, samen aan de tafel of ook op de vloer.
C. Als iemand (jij misschien?) zit met concrete vragen over een bepaalde spel-scène waar je niet helemaal uitkomt, dan kan je die hier rechtstreeks aandragen. Wie weet kan ik – of iemand anders – dan iets roepen waar je wat aan hebt. Geef hier dan aan om welk tekstfragment het gaat en wat (ongeveer) de vraag daarover is.
Was dit een bruikbaar antwoord op je vraag?
Ondertussen veel succes en plezier met het werk! Groeten, Hans.
Ha Hans, Nu pas tijd om te lezen. Ziet er goed uit. Je schrijft zoals je spreekt: in een geheel eigen stijl: ik hoor je als het ware in mijn hoofd, als ik de analyses lees hahaha.. Als docent vind ik de verwijzingen naar artikelen en of websites ook heel fijn. Zelf zou ik graag eens wat meer te weten komen over niet-aristotelisch handelingsverloop… en de discussie over “handelingsverloop” graag eens aanhoren. veel liefs Joan-Ditte
Hallo Joan-Ditte, Dat komt toevallig goed uit, dat je eens een niet-aristotelisch handelingsverloop wil tegenkomen, want dat is dichterbij dan gedacht: bij Bloedbruiloft van Lorca zit dat namelijk zo! Het hoofdstukje over het handelingsverloop is daar nog in aanbouw, maar zal binnenkort te zien zijn. Dus nog even wachten op…. En nog bedankt voor je reactie! Hans